مطمئنا تا به حال نام VPN به گوشتان خورده و یا از آن استفاده کرده اید. ما در این مطلب قصد داریم که به صورت اصولی و از ابتدا درباره چیستی پروتکل vpn و پروتکل های مربوط به آن صحبت کنیم تا به درک کاملی از آن دست پیدا کنید. با ما همراه باشید.
پروتکل VPN به چه معناست؟
وی پی ان نوعی شبکه خصوصی مجازی به شمار می رود که در آن قوانین و امنیت های به خصوصی پیاده سازی می شوند؛ به طور مثال امکان دارد که این شبکه به اینترنت بدون فیلتر اتصال داشته و زمانی که قصد داشته باشید از خارج از محدوده این شبکه به آن متصل شوید، می بایست، اتصالی میان سیستم شما و شبکه خصوصی شکل بگیرد.
این نوع اتصال خاص توسط فرایندهایی ایجاد می شود و شما این امکان را دارید که به این شبکه خصوصی ورود پیدا کنید. در این وضعیت شما از قوانین و استاندارد های این شبکه بهره می برید و تمامی منابع و اینترنت آن در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
VPN در راستای دسترسی به نرم افزارها و منابع شرکتی برای کاربران راه دور و به وسیله اینترنت توسعه و گسترش پیدا کرده است. برای اینکه شبکه خصوصی امنیت بالاتری داشته باشد، در آن از یک پروتکل تونلینگ جهت اتصال استفاده می شود که حاوی لایه های رمزگذاری و ایمن شده به خصوصی می باشد.
از سویی دیگر کاربران وی پی ان برای امنیت بیشتر در شبکه، بایستی نام کاربری و گذرواژه مخصوص به خود را وارد نموده تا بتوانند از لایه های رمزگذاری و ایمن شده شبکه خصوصی عبور کرده و به آن ورود پیدا کنند.
از پروتکل VPN چه استفاده ای می توان کرد؟
در عصری قرار داریم که استفاده از وی پی ان صرفا به علت دسترسی به سیستم ها و شبکه های سازمانی نبوده و بهره گیری از این فناوری به جهت دور زدن و برطرف کردن محدودیت های مختلف و سانسورهای موجود بر روی محتواهای وب سایت و بستر اینترنت می باشد.
به صورت مثال در برخی از کشورها، شبکه هایی نظیر یوتیوب و یا اینستاگرام فیلتر شده و دچار محدودیت هستند؛ به این دلیل کاربر برای اینکه بتواند به شکل آزادانه به ویدئوهای این سایت دسترسی داشته باشند از وی پی ان بهره می برند.
پروتکل VPN چطور ایجاد می شود؟
VPN با متصل نمودن نقطه به نقطه به وسیله خطوط اینترنت ایجاد شده که در این صورت سیستم با بهره گیری از مسیری به خصوص و پروتکل های تونل زنی به یک شبکه خصوصی و یا یک سرور اتصال پیدا کرده و از قابلیت ها و زیرساخت های این شبکه استفاده می نماید.
امروزه یکی از اساسی ترین استفاده های وی پی ان، دسترسی پیدا کردن به سیستم شبکه داخلی شرکت ها و سازمان هاست. یکی از مزایای VPN نداشتن محدودیت جغرافیایی است که شما می توانید با داشتن کانکشن اتصال به شبکه VPN این امکان را دارید که از هر جایی از کره زمین به شبکه خصوصی مورد نظرتان اتصال پیدا کنید که این امر برای شرکت های بازرگانی امری بسیار مهم و حیاتی می باشد.
برای حفاظت از امنیت بیشتر کاربران در زمان اتصال از راه دور از پروتکل های تونل زنی بهره برده می شود. نمونه هایی از پروتکل ها برای تونل سازی عبارتند از
• پروتکل نقطه به نقطه که به شکل PPP شناسایی می شود.
• پروتکل تونل سازی لایه دو که به وسیله یک کانال SSL/TSL صورت می پذیرد.
• ترافیک پروتکل تونل سازی در سوکت ایمن عرضه شده به وسیله مایکروسافت به اسم SSTP
همه موارد فوق در زمان ارائه ویندوز ویستا سرویس پک 1 رونمایی شده و در ویندور سرور 2008 کاملا معرفی و شناخته شد.
از دیگر پروتکل های VPN
پروتکل WireGuard
در سال های اخیر پروتکل WireGuard تشکیل شد؛ WireGuard در سال 2020 پشتیبانی از 2 بخش اندروید و لینوکس را به قابلیت های خود اضافه نمود و کانکشن اتصال وی پی ان روی این دو سیستم عامل را هم به کاربرانش عرضه می نماید. امروزه این پروتکل رایگان و متن باز، به وسیله شرکت Edge Security LLC توسعه داده شود. این پروتکل همچنان در حال توسعه می باشد و از همین رو بهتر است که در حال حاضر از پروتکل Open VPN که در ادامه به آن می پردازیم استفاده نمایید.
پروتکل Open VPN
Open VPN پروتکلی متن باز است و با وجود هر نوع مشکلی در کمترین زمان می توان آن را برطرف نمود. این نوع از پروتکل فضای ایمن و پرسرعتی برای رمزگذاری داده های کاربران داشته که در این راستا از پروتکل های SSLv3، OpenSSL و TLSv1 استفاده نموده و با تعداد زیادی از روترها هم سازگاری و مطابقت دارد. بسیاری از کارشناسان و کاربران پروتکل Open VPN بهترین پروتکل می دانند.
پروتکل PPTP
یکی از ضعیف ترین و متداول ترین پروتکل های VPN به شمار می رود. PPTP به وسیله شرکت مایکروسافت ایجاد شده است. این پروتکل آسیب پذیری امنیتی گوناگونی داشته که ارتباط و داده های ارسال شده را در خطر لو رفتگی به وسیله سازمان های امنیتی قرار می دهد اما به دلیل اینکه در بیشتر سیستم عامل ها تعبیه و جایگذاری می شود و از سویی دیگر استفاده از آن راحت و پرسرعت است به یکی از متداول ترین پروتکل ها مبدل شده است.
اگر در ارتباطات، امنیت برای شما مهم نیست، پروتکل PPTP می تواند یکی از بهترین گزینه ها باشد؛ دلیل آن هم این است که این نوع پروتکل برای پشتیبانی از رمزگذاری RC4 که شامل آسیب پذیری های شناخته شده است که غالبا از MPPE استفاده می کند.
پروتکل IKEv2
این نوع پروتکل بر پایه IPsec بوده و محصولی مشترک از دو شرکت Microsot و Cisco می باشد. در این پروتکل هنگامی که اتصال قطع شده در کمترین زمان و با سرعت بالا مجددا وصل شده که این مزیت فوق العاده ای برای کاربران موبایل محسوب می شود.
پروتکل IKEv2 جز معدود پروتکل هایی است که Blackberry را پشتیبانی نموده و بسیار ایمن، کارآمد و پایدار است.
امیدواریم که از این مطلب پروتکل vpn تهیه شده توسط وب سایت Endmood بهره کافی را برده باشید. این وب سایت ارائه دهنده انواع تجهیزات اکتیو، پسیو، VoIP ، دوربین مدار بسته، تجهیزات فیبر نوری و کالای دیجیتال می باشد.