بررسی انواع کابل شبکه و مشخصات آنها : از Cat3 تا Cat8

Ethernet Cables Types

از انواع کابل شبکه برای اتصال تجهیزات شبکه استفاده می شود. این کابل ها در اندازه های مختلفی تولید می شوند و بر اساس نیاز خود می توانید هر مقدار از آن را در اختیار داشته باشید. کابل های شبکه بیشتر برای اتصال دستگاه های مستقر در سیستم های LAN (مانند روترها، سیستم های شخصی، سوئیچ ها و غیره) استفاده می شوند.

انواع کابل شبکه

گزینه های زیادی از انواع کابل های شبکه در بازار وجود دارند که هر یک از آنها هدف و کاربرد منحصر به فرد خود را دارند. بنابراین اگر می خواهید اطلاعات دقیقی در مورد انواع هر کابل شبکه داشته باشید درک هر نوع کابل و کاربرد آنها مهم است. شما باید کابل با کیفیت بالا را انتخاب کنید به طوری که قوی تری، سریع و مناسب نیازهای خاص شما باشد.

کابل شبکه Cat3

کابل Cat3 نسل قدیمی کابل شبکه است و از حداکثر فرکانس 16 مگاهرتز پشتیبانی می کند. این کابل ممکن است 2، 3 یا 4 جفت مس در خود داشته باشد. کابل اترنت Cat3 هنوز برای سیستم های تلفن دو خطی و شبکه های 10BASE-T استفاده می شود. همچنین برای نصب سیستم هشدار و یا انواع برنامه های مشابه استفاده می شود.

کابل شبکه Cat5

این کابل ها در مقایسه با نیازهای سخت افزاری امروزی کندتر هستند. بنابراین، تنها در صورتی که سخت افزار قدیمی تری دارید از این نوع کابل استفاده کنید.

کابل شبکه Cat5e

Cat5e یکی از محبوب‌ترین انواع کابل شبکه ای است که به دلیل توانایی آن در پشتیبانی از سرعت گیگابیت با قیمت مقرون‌به‌صرفه استفاده می‌شود. Cat 5e می تواند تا سرعت 1000 مگابیت در ثانیه را پشتیبانی کند و برای نصب در فضای کوچک به اندازه کافی انعطاف پذیر است. از این رو در مناطق مسکونی کاربرد فراوانی دارد. Cat5e یکی از کم هزینه ترین گزینه های کابل موجود در بازار است.

کابل شبکه Cat6

کابل Cat6 تا 10 گیگابیت در ثانیه و فرکانس تا 250 مگاهرتز را پشتیبانی می کند. این نوع کابل ها تاب بیشتری دارند و دو یا چند تاب ​​در هر سانتی متر دارند. در هنگام انتقال سرعت 10 گیگابیت بر ثانیه فقط 37 تا 55 متر را پشتیبانی می کند.

انواع کابل شبکه

کابل شبکه Cat6a

کابل اترنت Cat6a از فرکانس های پهنای باند تا 500 مگاهرتز پشتیبانی می کند. کابل Cat6a در مقایسه با Cat6 ضخیم تر است و انعطاف پذیری کمتری دارد. به همین دلیل است که برای محیط های صنعتی با قیمت پایین تر مناسب تر است.

کابل شبکه Cat7

Cat7 توانایی انتقال تا 40 گیگابایت در 50 متر و 100 گیگابایت در 15 متر را دارد. این نوع کابل اترنت محافظ گسترده ای را برای کاهش تضعیف سیگنال ارائه می دهد. در مقایسه با نسل های قبلی کابل نسبتا سفتی است.

نوع کابل Cat7 برای استفاده در دیتا سنتر و شبکه های بزرگ سازمانی مناسب است. با این حال، Cat7 به عنوان استاندارد کابل برای مخابرات تایید نشده است.

کابل شبکه Cat8

کابل Cat8 برای عملیات تا 2000 مگاهرتز طراحی شده است. کابل های CAT8 با 25/40GBASE-T Gigabit Ethernet کار می کنند. این کابل ها مصرف برق را کاهش می دهند و برای برنامه های دیتاسنتر با پهنای باند فشرده طراحی شده اند.

این نوع کابل برای استفاده در جاهایی که فاصله بین واحدها کم است ایده آل است. کابل‌های CAT8 با Catهای قبلی کابل‌های اترنت سازگار هستند.

انواع کابل Cat

نوع کابل شبکه محافظ / شیلد حداکثر فرکانس حداکثر سرعت داده سرعت
Cat 3 ندارد 16Mhz 10Mbps
Cat 5 ندارد 100MHz 100Mbps 100Mbps
Cat 5e ندارد 100MHz 1,000Mbps / 1Gbps 1Gbps
Cat 6 در برخی از گزینه ها 250Mhz 1,000 Mbps / 1 Gbps 1Gbps
Cat 6a در برخی از گزینه ها 500MHz 10,000 Mbps / 10 Gbps 10Gbps
Cat 7 دارد 600Mhz 40,000 Mbps/ 40 Gbps 10Gbps
Cat 8 دارد 2GHz 25 Gbps or 40 Gbps 40Gbps

کابل فیبر نوری

کابل های فیبر نوری بیشتر از یک شیشه مرکزی تشکیل شده اند و لایه های مختلفی از مواد محافظ آن را احاطه کرده اند. کابل فیبر نوری، نور را به جای سیگنال های الکترونیکی منتقل می کند که مشکل تداخل الکتریکی را از بین می برد. این باعث می شود که برای محیط هایی که دارای مقدار زیادی تداخل الکتریکی هستند، انتخابی ایده آل باشند.

این نوع کابل شبکه توانایی انتقال سیگنال در فواصل طولانی را ارائه می دهد. همچنین توانایی حمل اطلاعات در فضای سریعتر را فراهم می کند.

کابل فیبر نوری

دو نوع کابل فیبر نوری وجود دارند که عبارتند از:

فیبر تک حالته: (SMF) : این نوع کابل فیبر نوری تنها از یک پرتو نور برای انتقال داده استفاده می کند. برای کابل کشی تا مسافت های دور ایده آل است.

فیبر چند حالته (MMF) : این نوع فیبر نوری از چندین پرتو نور برای انتقال داده استفاده می کند.

چهار نوع کانکتور در شبکه که بیشتر برای کابل فیبر نوری استفاده می شود عبارتند از:

  • ST (اتصال با نوک مستقیم)
  • SC (اتصال مشترک)
  • FC (کانال فیبر)
  • LC (کانکتور لوسنت)

کابل کواکسیال

از کابل کواکسیال برای حمل سیگنال های الکتریکی با فرکانس بالا با تلفات کم استفاده می شود. از انواع اترنت 10Base2 و 10Base5 استفاده می کند. یک هادی مسی در وسط دارد که توسط یک عایق دی الکتریک که معمولاً از PVC یا تفلون ساخته شده است احاطه شده است. عایق دی الکتریک توسط یک سپر فلزی رسانای بافته احاطه شده است که EMI (تداخل الکترومغناطیسی) فلز و تداخل خارجی را کاهش می دهد. و در نهایت، سپر فلزی توسط یک پوشش پلاستیکی به نام غلاف که معمولا از PVC یا مواد پلاستیکی مقاوم در برابر آتش دیگر ساخته شده است، پوشانده می شود. حداکثر سرعت انتقال آن 10 مگابیت بر ثانیه است. معمولا در سیستم های تلفن، تلویزیون کابلی و غیره استفاده می شود

انواع کابل کواکسیال عبارتند از 1) RG58 2) RG8 3) RG6 4) RG59

کابل کواکسیال

کابل زوج به هم تابیده

کابل زوج به هم تابیده نوعی کابل است که جفت سیم موجود در آن به هم تابیده شده اند تا از تداخل الکترومغناطیسی (EMI) از سایر جفت سیم ها جلوگیری کند.

کابل زوج به هم تابیده

دو نوع زوج به هم تابیده عبارتد از شیلد شده و بدون شیلد.

کابل زوج به هم تابیده شیلد دار (STP): در STP سیم‌ها توسط یک پوشش بافته مسی یا یک محافظ فویل پوشانده می‌شوند، این محافظ فویل لایه‌ای اضافه می‌کند که از آن در برابر تداخل محافظت می‌کند. از این رو، آنها برای مسافت های طولانی تر و نرخ انتقال بالاتر استفاده می شوند.

کابل زوج به هم تابیده بدون شیلد (UTP): کابل زوج به هم تابیده بدون شیلد یکی از پرکاربردترین کابل‌ها در شبکه‌های کامپیوتری فعلی است. UTP از دو سیم مسی عایق شده تشکیل شده است که به دور یکدیگر تابیده شده اند، پیچش سیم ها به کنترل تداخل کمک می کند.

انواع کابل های شبکه شیلد دار

در ادامه چند کابل شبکه شیلد دار مهم آورده شده است:

نام کابل نام کامل توضیحات
F/UTP Foiled/Unshielded Twisted Pair این نوع کابل دارای یک محافظ فویل است که می تواند در اطراف زوج های به هم تابیده شده بدون محافظ پیچیده شود. معمولاً در استقرار سریع اترنت استفاده می شود.
S/UTP Braided/Unshielded Twisted Pair (S/UTP) Cable اطراف زوج های به هم تابیده شده بدون شیلد یک محافظ توری قرار گرفته است.
S/FTP Braided Shielding/Foiled Twisted Pair در این نوع کابل اترنت محافظ، هر زوج به هم تابیده شده با فویل پوشانده شده است.
SF/UTP Braided Shielding+Foil/Unshielded Twisted Pairs این نوع کابل دارای پوششی در اطراف یک روکش فویل است که زوج های به هم تابیده بدون شیلد را در بر می گیرد.
F/FTP Foiled/Foiled Twisted Pair این نوع کابل FTP تمام زوج های مس را با فویل می پوشاند.
U/FTP Unshielded/Foiled Twisted Pairs این کابل فقط زوج های به هم تابیده شده را با فویل می پوشاند.
U/UTP Unshielded/Unshielded Twisted Pair. در این نوع کابل از هیچ روکشی استفاده نمی شود. استاندارد Cat5e یک نمونه کابل رایج از کابل های U/UTP است.

کانکتورهای کابل شبکه

کانکتور RJ45, Registered Jack 45 تقریباً به طور جهانی به عنوان کانکتور فیزیکی مورد استفاده در کابل های اترنت و به طور کلی کابل های شبکه استفاده می شود.

از Cat3 تا Cat6 از کانکتور RJ45 استفاده می شود. کابل های اترنت Cat 7 را می توان با کانکتورهای RJ45 خاتمه داد، اما اغلب از نسخه های تخصصی به نام GigaGate45 (GG45) استفاده می شود. خوشبختانه اینها با RJ45 سازگار هستند.

کانکتورهای کابل شبکه

کانکتور RJ45 که در انتهای کابل‌های اترنت استفاده می‌شود، پلاگین های پلاستیکی کوچک با یک گیره نگهدارنده هستند که در صورت نیاز به جدا کردن کابل، می‌توانند آزاد شوند. اصطلاح پلاگین به انتهای نر اتصال روی کابل شبکه و جک به پورت یا مادگی اشاره دارد که معمولاً روی تجهیزات قرار دارد.

کانکتور RJ45 دارای هشت پین است که در حدود 1 میلی متر از هم فاصله دارند و سیم ها برای ایجاد یک اتصال قابل اعتماد وارد و فشرده شده اند. نوع کانکتور واقعی به عنوان 8P8C – هشت موقعیت – هشت تماس شناخته می شود.

کانکتورهای Ethercon

اگرچه کانکتور RJ45 برای اکثر برنامه ها ایده آل است، اما قوی نیست. برای اتصالات اداری، دیتا سنتر و خانه که در آن استحکام مشکلی ایجاد می کند، مناسب است. با این حال تعدادی از سناریوها وجود دارد که در آنها به یک اتصال قوی تر نیاز است – کاربردهایی مانند سمعی بصری، صوتی صحنه و نور، و غیره که در آن از اترنت استفاده می شود به اتصال بسیار قوی تری نیاز دارند.

برای رفع این مشکل از کانکتور Ethercon استفاده می شود. کانکتور Ethercon را می توان به ترکیبی از RJ45 با کانکتور XLR تشبیه کرد.

از آنجایی که کانکتور Ethercon دارای یک محافظ بیرونی فلزی دایره‌ای است که با سبک داخلی RG45 ترکیب شده است، اتصال مورد نیاز را با استحکام لازم فراهم می‌کند.

پین اوت کابل اترنتبکه

اگرچه کابل و جزئیات ساخت کابل ممکن است بین Catهای مختلف کابل متفاوت باشد، اما اتصال اولیه یکسان باقی می ماند. به این ترتیب می توان از کابل های اترنت به طور قابل اعتماد برای ایجاد اتصال بین اقلام تجهیزات و غیره استفاده کرد.

خلاصه ای از سیگنال های حمل شده و سیم ها و اتصالات مربوطه در جدول زیر آورده شده است.

شماره پین Telephone 10Base-T 100Base-T 1000Base-T PoE
Mode A
PoE
Mode B
1 +TX +TD +BI_DA 48 V out
2 -TX -TX -BI_DA 48 V out
3 +RX +RX +BI_DB 48 V return
4 Ring +BI_DC 48V out
5 Tip -BI_DC 48V out
6 -RX -RX -BI_DB 48 V return
7 +BI_DD 48V return
8 -BI_DD 48V return

در جدول، TX داده های ارسالی است و RX داده های دریافتی است. BI_Dn داده های دو طرفه A، B، C و D است.

از 2 استاندارد برای کابل های شبکه دارای کانکتور RJ45 استفاده می شود که T568A و T568B نامیده می شود.

یکی از این استانداردها باید رعایت شود، زیرا این امر اتصال مورد نیاز را تضمین می‌کند، اگرچه از آنجایی که فقط یک قرارداد رنگی است و سیم‌ها و جفت‌های یکسان به همان پین‌ها متصل می‌شوند، فرقی نمی‌کند که کدام یک را دنبال کنید. در عمل T568B بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد و بنابراین احتمالاً بهترین کار استفاده از همین استاندارد است.

کابل کشی و پین اوتRJ-45
پین T568A T568B
1 سفید با راه سبز سفید با راه نارنجی
2 سبز نارنجی
3 سفید با راه نارنجی سفید با راه سبز
4 آبی آبی
5 سفید با راه آبی سفید با راه آبی
6 نارنجی سبز
7 سفید با راه قهوه ای سفید با راه قهوه ای
8 رنگ قهوه ای رنگ قهوه ای

حداکثر طول انواع کابل شبکه

اغلب لازم است از کابل های اترنت طولانی استفاده شود، با این حال محدودیت هایی برای فاصله ای وجود دارد که می توان داده ها را به طور قابل اعتماد حمل کرد. هنگامی که از کابل های اترنت طولانی استفاده می شود، نویز اضافی دریافت می شود و در نهایت داده ها توسط کابل از بین می روند.

مشخصات نوع کابل حداکثر طول
10BaseT زوج به هم تابیده بدون شیلد 100 متر
10Base2 کابل کواکسیال نازک 180 متر
10Base5 کابل کواکسیال ضخیم 500 متر
10BaseF کابل فیبر نوری 2000 متر
100BaseT زوج به هم تابیده بدون شیلد 100 متر
100BaseTX زوج به هم تابیده بدون شیلد 220 متر

منابع: guru99، geeksforgeeks، westcoastcomm و electronics

تیم تولید محتوا
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *